Spring naar content

We hebben een prachtig vak en we zijn van onschatbare waarde voor onze samenleving.

Er wordt veel over ons geschreven. Maar er is maar één groep mensen die weet wat het betekent om leraar te zijn: leraren* zelf.

*Voor leraren én docenten in het po, vo, s(v)o en mbo.

Een sterke beroepsgroep gaat zelf over de inhoud van het beroep. Dat betekent dat we invloed hebben op hoe onze collega’s worden opgeleid, op de praktijk in de klas en op de professionalisering van het vak. Dat kan alleen als we tot een gedeeld beeld en gedeelde standaarden komen. Als je dat niet doet, bepalen anderen dat voor je.

Wat moet een leraar eigenlijk allemaal kunnen? Wat betekent het om leraar te zijn, en wat niet? Met het Beroepsbeeld Leraar bouwen wij, leraren, aan ons beeld van het beroep. Wij zetten zelf de standaard neer. Met het Beroepsbeeld Leraar willen we een toekomstgericht beeld van het vak dat leraren in spe beter inzicht geeft in de verschillende aspecten van het leraarschap en dat zorgt voor meer maatschappelijke waardering.

Beroepsbeeld Leraar is een initiatief van de lerarenorganisaties AOb, CNV Onderwijs, FvOv, BVMBO en Platform VVVO. Kennisland begeleidt het proces om samen tot een beroepsbeeld voor leraren in po, vo, s(v)o en mbo te komen waarin we ons herkennen en dat beschreven is vanuit onze praktijk. Met dit beeld willen we het beroep en het vakmanschap van de leraar scherp en helder neerzetten.

Zo komen we tot het Beroepsbeeld Leraar

Je kunt als leraar of docent op drie manieren meebouwen aan het Beroepsbeeld Leraar:

  • Verhalend onderzoek: deel online jouw verhaal over leraar zijn.
  • Beroepsbeeld on Tour: in heel Nederland gaan leraren in gesprek over thema’s rondom het beroepsbeeld (juni, juli en september 2023).
  • Dialoogtafels: leraren gaan in gesprek over het conceptberoepsbeeld (oktober en november 2023).

Wanneer is het Beroepsbeeld Leraar af en wordt het gedeeld?

Begin 2024 is het Beroepsbeeld Leraar af en komt er een slotbijeenkomst om het beroepsbeeld openbaar te maken en te verspreiden. Bovendien zal het beroepsbeeld op deze website komen te staan. Houd tot die tijd deze website in de gaten en schrijf je in op de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de vorderingen.

Zie voor meer antwoorden de Veelgestelde vragen (FAQ).

Er is vaak ophef over het beroep van leraar. Maar ik vind het fantastisch! Het is heerlijk om met leerlingen te sparren en ervoor te zorgen dat ze een leuke tijd hebben. Dat wordt nog wel eens vergeten, dat onderwijs ook leuk mag zijn.
Een van de reacties op de vragenlijst

Leuk om vanuit mijn perspectief een bijdrage te mogen leveren!
Reactie van een leraar

Beroepsbeeld Leraar is een initiatief van gezamenlijke lerarenorganisaties onder regie van Kennisland.

Heb je vragen of wil je iets delen?
Mail naar hallo@beroepsbeeldleraar.nl

Initiatiefnemers Beroepsbeeld Leraar:

Mogelijk gemaakt door:

Onder regie van: