Spring naar content

Beroepsbeeld Leraar on Tour zoekt ontmoetingen met leraren en docenten

Stap aan boord van Beroepsbeeld leraar on Tour! Beroepsbeeld Leraar is een initiatief van lerarenorganisaties om tot een beroepsbeeld voor het primair-, voortgezet-, speciaal- en middelbaar beroepsonderwijs te komen waar wij, leraren en docenten, ons in herkennen en dat beschreven is vanuit onze praktijk. Beroepsbeeld Leraar on Tour doorkruist het land zodat leraren en docenten samen kunnen bouwen aan het Beroepsbeeld Leraar. We hebben jouw hulp nodig! We zijn op zoek naar momenten in oktober of november om een workshop voor Beroepsbeeld Leraar on Tour te organiseren.

Voorzitter CNV Onderwijs: “Beroepsprofessionaliteit niet op waarde geschat”

Daniëlle Woestenberg is al twaalf jaar docent levensbeschouwing en sinds 2020 voorzitter van CNV Onderwijs (CNV Connectief). In de samenleving zijn eindeloos veel opvattingen waarbij pedagogiek en didactiek door elkaar heen lopen. Maar de mening van de echte professional wordt volgens haar niet genoeg op waarde geschat.
De leden van de Denktank Beroepsbeeld Leraar

Maak kennis met de Denktank Beroepsbeeld Leraar

De Denktank Beroepsbeeld Leraar bestaat uit veertien gepassioneerde leraren en docenten uit het primair, voortgezet, middelbaar beroeps- en speciaal onderwijs. Kennisland werkt aan het beroepsbeeld van de leraar door verhalen van leraren uit de verschillende onderwijsvormen te verzamelen. Samen met de denktank duiden en ordenen we deze verhalen. Graag stellen we hier de leden van de Denktank aan je voor.

Podcast over het belang van een gedeeld beroepsbeeld

In deze aflevering van zijn podcast ‘Tjipcast’ spreekt Tjip de Jong met Jelmer Evers (auteur, docent en vicevoorzitter van de AOb), Thijs Roovers (oud-docent, auteur en bestuurder AOb) en Erik Ex (leraar van het jaar 2022-2023) over het belang van samen nadenken over het beroepsbeeld van de leraar.

Het belang van het beroepsbeeld volgens de lerarenorganisaties

Beroepsbeeld Leraar is al een tijdje actief en inmiddels hebben honderden leraren en docenten uit het po, vo, so en mbo hun verhaal gedeeld. Maar we zijn er nog niet. Om werkelijk tot de kern van het leraarschap te komen, hebben we ook jouw verhaal nodig! ‘We’ zijn de lerarenorganisaties AOb, CNV Onderwijs, FvOv, BVMBO en Platform VVVO. In dit artikel delen we waarom wij het Beroepsbeeld Leraar belangrijk vinden en welk effect we hiermee willen bereiken.

Een greep uit de verhalen

Met het Beroepsbeeld Leraar bouwen we aan ons beeld van het beroep. Inmiddels hebben al honderden van ons de vragenlijst ingevuld die gebruikt wordt voor het verhalend onderzoek. De antwoorden die binnenkomen zijn soms ontroerend, maar laten af en toe ook frustratie zien. Ze geven een belangrijk inkijkje in wat het echt betekent om leraar te zijn.